Abah.

​(cause i posted this in Google+)

ah let’s be frank for a moment Gopluser.
sebelum operation abah hujung Januari lepas, doktor ada cakap abah mungkin ada minimum 6 bulan or maximum 1 tahun.

 

pergh waktu tahu tu, macam apa lagi. da

 

h tak larat nak menangis. kawan kawan yang aku contact dan bagitau tahu serabut aku camana ( sorry hahaha).
sekarang pun our family continue living like that. no more tears. ada dua tiga benda mama rahsiakan dan yang tahu akak first aku saja. tapi tak apalah, mungkin kami yang kecik tak patut tahu.
daily routine aku?
usually lepas bangun subuh either aku terlantar tidur balik OR aku tengok RunningMan kat YouTube sampai pukul 9. bila dah sampai waktu tu, aku siap siapkan sarapan abah (takdalah ngat pun 🌚 mama dah prepare semua.) dalam pukul 10 abah bangun, abah makan sarapan.
malam akak aku jaga. sebab abah susah nak tidur. kadang sakit kaki. oh kalau kencing pun sambung paip.kalau berak lak, abah tak boleh rasa sangat pun. jadi selalunya kami yang cucikan. kebanyakan masa abah terlantar, kalau nak bangun duduk pun, orang kena tolong.
nak naik kerusi roda? kadang aku angkatlah naik atas kerusi roda. kalau abah larat, abah pakai tongkat 4 kaki jalan sendiri.
sekarang pun abah macam asyik rasa nak muntah. walaupun tak keluar apa pun, okay tak kadang keluar la gak.
kadang aku takut. kalau abah tak ada, siapa nak teman mama? aku anak lelaki tapi aku rasa macam tak boleh diharapkan sangat pun hahaahah.
bila terfikir benda macam ni terhenti kejap. redha memang dah redha dengan apa yang jadi. sebab ada kawan abah, sorang cancer survivor, cakap yang orang kena cancer ni selalu orang baik.
Allah nak uji. sebab abah orang baik.
dan kadang aku sendiri takut aku tak boleh jadi sebaik abah. kawan kawan dia menangis bila jumpa dia. anak murid dia menangis bila tengok keadaan abah. even kenalan yang tak berapa baik pun datang dua tiga kali, mengalir air mata gak.
aku tak pasti kenapa aku tulis ni. sebab sekarang, aku yang menangis.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s